Καλώς ήρθατε στο www.mediainfo.gr ένα website αφιερωμένο στα μαζικά μέσα επικοινωνίας, τα media
Μαζικά μέσα επικοινωνίας

ΜΜΕ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΠΙΣΩ

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου

 

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου

(3 Μαΐου 2007)

Μήνυμα του Μπαν Γκι- Μουν Γ.Γ ΟΗΕ

Αγαπητοί φίλοι,

Κάθε χρόνο, στην Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας της γνώμης και έκφρασης, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν τα μέσα για να επικοινωνήσουν και να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό. Συχνά όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με απόπειρες περιορισμού, στέρησης και παρακώλυσης της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας και των ιδεών. Μπροστά σε αυτές τις απειλές, καθήκον του ΟΗΕ είναι να λειτουργεί ως ο υπερασπιστής της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και των γυναικών και ανδρών που το ταλέντο τους και η αφοσίωσή τους δίνει σάρκα και οστά στην ελευθερία του Τύπου.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στην προσπάθειά τους να ρίξουν φως στα δεινά των άλλων, γίνονται στόχοι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι. Τον περασμένο χρόνο, πάνω από 150 επαγγελματίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους. Άνθρωποι του Τύπου έχουν τραυματιστεί, συλληφθεί, διωχθεί ή έχουν κρατηθεί όμηροι. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο εν τω μέσω ένοπλων συγκρούσεων, αλλά και κατά την έρευνα υποθέσεων διαφθοράς, φτώχειας και κατάχρησης εξουσίας.

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ με ανησυχία την υπόθεση της απαγωγής του δημοσιογράφου του BBC Άλαν Τζόνστον. Το δημοσιογραφικό έργο του κ. Τζόνστον για θεμιτά Μέσης Ανατολής και ισραηλοπαλαιστινιακή διένεξη, απολαμβάνουν, δικαίως, την παγκόσμια εκτίμηση. Κανένας αγώνας δεν υπηρετείται και όλοι οι αγώνες υποσκάπτονται από τη συνεχιζόμενη αιχμαλωσία του. Επαναλαμβάνω την έκκληση μου για την άμεση και ασφαλή απελευθέρωση του Άλαν Τζόνστον.

Οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου είναι επιθέσεις κατά του διεθνούς δικαίου, κατά της ανθρωπότητας, κατά της ίδιας της ελευθερίας- κατά όλων όσων αντιπροσωπεύουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ελεύθερος, ασφαλής και ανεξάρτητος Τύπος αποτελεί ένα από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατίας και της ειρήνης. Οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών, όλοι έχουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο για τη στήριξη αυτών των θεμελίων.

Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, ας επαναβεβαιώνουμε την αφοσίωσή μας σ’ αυτή την αποστολή.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

2007 © MEDIAINFO.GR

Καλώς ήρθατε στο www.mediainfo.gr ένα website αφιερωμένο στα μαζικά μέσα επικοινωνίας, τα media. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr